SERVICIUL MANAGEMENT DE CAZ PENTRU COPIL, MONITORIZARE SERVICII SOCIALE
email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. telefon: 0757999901/0757999955/0757999927 adresa; str. Spitalului, nr. 28, loc.Tulcea, jud. Tulcea
Informații utile
Protecţia specială a copilului reprezintă ansamblul măsurilor, prestaţiilor şi serviciilor destinate îngrijirii şi dezvoltării copilului lipsit, temporar sau definitiv, de ocrotirea părinţilor săi sau a celui care, în vederea protejării intereselor sale, nu poate fi lăsat în grija acestora.
Serviciul Management de Caz pentru Copil, Monitorizare Servicii Sociale are în atribuţii monitorizarea situaţiei copiilor separaţi temporar sau definitiv de părinţii plasaţi în familia extinsă, la alte persoane/familii sau la asistenţi maternali profesionişti, monitorizarea şi evaluarea activităţii asistenţilor maternali, dezvoltarea reţelei de asistenţă maternală, precum şi informarea şi consilierea familiilor naturale sau extinse ale copiilor din evidenţă pentru a-şi dezvolta capacităţile de a depăşi situaţiile dificile cu care se confruntă.
Copilul beneficiază de protecţia specială prevăzută de prezenta lege până la dobândirea capacităţii depline de exerciţiu.
La cererea tânărului, exprimată după dobândirea capacităţii depline de exerciţiu, dacă îşi continuă studiile o singură dată în fiecare formă de învăţământ de zi, protecţia specială se acordă, în condiţiile legii, pe toată durata continuării studiilor, dar fără a se depăşi vârsta de 26 de ani.
Tânărul care a dobândit capacitate deplină de exerciţiu şi a beneficiat de o măsură de protecţie specială, dar care nu îşi continuă studiile şi nu are posibilitatea revenirii în propria familie, fiind confruntat cu riscul excluderii sociale, beneficiază, la cerere, pe o perioadă de până la 2 ani, de protecţie specială, în scopul facilitării integrării sale sociale. Acest drept se pierde în cazul în care se face dovada că tânărului i s-au oferit un loc de muncă şi/sau locuinţă cel puţin de două ori, iar acesta le-a refuzat ori le-a pierdut din motive imputabile lui.
La încetarea măsurii de protecţie specială, tinerii îşi pot da acordul cu privire la monitorizarea situaţiei lor după încetarea măsurii de protecţie specială şi după informarea lor obligatorie de către managerul de caz cu privire la acest drept. Acordul este exprimat în scris în faţa comisiei pentru protecţia copilului, cu declararea adresei sau a localităţii la/în care va locui.
Tinerii pentru care s-a stabilit o măsură de protecţie specială, au dreptul, la ieşirea din sistemul de protecţie specială, la o indemnizaţie care se acordă o singură dată, al cărei cuantum reprezintă de trei ori valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit potrivit legii.
Tinerii care au beneficiat de o măsură de protecţie specială, în condiţiile legii, şi au împlinit vârsta de 18 ani pot opta pentru continuarea măsurii de protecţie specială sau pentru primirea unei indemnizaţii lunare în valoare de 4,8 ISR. Beneficiază de această indemnizaţie până la împlinirea vârstei de 26 de ani tinerii care fac dovada că urmează o formă de învăţământ la zi sau au un loc de muncă.
La stabilirea măsurii de plasament se va urmări:
a) plasarea copilului, cu prioritate, la familia extinsă sau la familia substitutivă;
b) menţinerea fraţilor împreună;
c) facilitarea exercitării de către părinţi a dreptului de a vizita copilul şi de a menţine legătura cu acesta.